گاهی درستی و صداقت مفید نیست! - پورتال رنگی

روانشناسی ۰۷ فروردین ۱۳۹۷ بدون دیدگاه

گاهی درستی و صداقت مفید نیست!

گاهی درستی و صداقت مفید نیست!

گاهی درستی و صداقت، کاربرد مفیدی ندارند

گاهی درستی و صداقت مفید نیست!

صحنه ایی از فیلم (دروغگوی دروغگوها) با شرکت جیم کری(مترجم)

شعار همیشگی  بچه مدرسه ایی ها در آمریکا، این است: (دروغگو، رسوای دروغش می شود).

هیچکس دوست ندارد، درگیر دروغ شده، به عنوان شخصی  بی صداقت یا فریبکار در جامعه مطرح گردد. اما حقیقت امر آن است که، آیا یک دروغ، این همه مشکل آفرین است؟

واقعیت امر این است که، دروغگویی، عموما،  منافع غیر شخصی زیادی را شامل میگردد. گاهی اوقات، مردم برای محافظت از دیگران دروغ می گویند و احساساتشان را بیان نمی نمایند. چون، واقعیت، تلخ است.

گاهی درستی و صداقت مفید نیست!

چرا دروغ می گوییم؟

همه ما، به زمانی،  برای رو راست بودن با خود نیاز داریم، و در این زمان است که در می یابیم، همه ما دروغ می گوییم. دروغ گویی در ذات و خمیره انسان، به منظور فریب کاری و گاها محافظت (از خود یا دیگران)،  نهاده شده است.

بلی، گاها دروغ می گوییم، تا ناهنجاریهای رفتاری خود را مخفی کرده، از دیگران بهره کشی نماییم، یا به قدرتی رسیده و منافع خود را تامین نماییم.

علاوه برآن، جهت مخفی نگاهداشتن احساسات دیگران، پرهیز از درگیری های غیر ضروری و ناخواسته، و یا به وجود آوردن روزی خوش برای دیگران، دروغ می گوییم.

بی صداقتی در ذات و طبیعت ماست.

اعتقاد محققان بر این امر می باشد، که پدیده دروغگویی، پس از ابداع و گسترش و توسعه زبان به وجود آمده است. دروغگویی پایه و اساس  فریب کاری میباشد، روشی که حیوانات، در مخفی شدن و استتار از دست دیگر شکارچیان، اتخاذ می نمایند.

از نظر بررسی میزان کارایی، دروغ، سهل ترین راه رسیدن به قدرت و منابع مختلف می باشد. اگر دشمن،  بزرگتر و قویتر از شما باشد، اتکای صرف به قدرت بدنی و فیزیکی، کافی نبوده و کارایی لازم  را دارا  نمی باشد. در این وضعیت، اگر بتوانید دشمن را گول زده و از او استفاده نمایید، نه تنها قادر به بهره برداری از منابع وی می باشید، بلکه قادر به القای این موضوع خواهید بود، که تمامی این کارها،  مطابق نظر و عقیده خود او صورت می پذیرد.

همچنین بخوانید:  چگونه ترس را از بین ببریم ؟

چند وقت یکبار، دروغ می گوییم؟

بستگی به شخص دارد و از فردی تا فرد دیگر، متفاوت است. برای اولین بار،  خانم (بلا دوپائولو)، که متخصص روانشناسی اجتماعی می باشد، اقدام به آزمایش، و مستند سازی تعداد دفعات دروغگویی افراد، نمود.

او، از 147 فرد (کاملا متمایز و غیر آشنا با یکدیگر. مترجم) خواست،  موارد دروغگویی های روزانه خود را ثبت نمایند.  متوسط تعداد دروغ های گفته شده، توسط افراد انتخابی وی، دو دروغ در روز بوده، دروغهایی ذاتا کم ضرر و یا بی ضرر،  مثل دروغگویی،  در علت دیر رسیدن و از این قبیل و  دروغگویی، به صورت ایجاد و ارائه تصاویری غیر واقعی از حقیقت، مثل اینکه بگوید (5 مایل دویده ام تا …) در صورتیکه، مسافت واقعی،  فقط 2 مایل بوده است.

دروغگویی، از ابتدای یاد گیری و آغاز تکلم، شروع می شود.

در عمل، شرایط و دلایل و زمینه های دروغگویی، از دوره نوجوانی و جوانی برای ما فراهم شده، ما را برای این امر شکل داده و تربیت می نمایند. به عنوان نمونه، تا به حال نشده، والدین شما، از شما بخواهند، از میزبان خود بابت غذای (خوشمزه ایی!!!!!؟؟؟؟) که برایتان فراهم کرده و شما، با تحمل کردن مزه آن، قورتش داده اید، تشکر نمایید؟ دروغگویی، در تقدیر و  تشکر های جمعی و اجتماعی را نیز،  به جمع انواع دروغگویی ها می افزاییم.

دروغگویی در کودکان، از سنین 2 الی 5 سالگی آغاز می شود. مطالعات، روانشناسی،  به نام (کانگ لی) از دانشگاه تورونتو، نشان میدهد، کودکان، در سنین بین 2 تا 8 سالگی،  نوعی از دروغگویی را تجربه مینمایند.

هنگامیکه کودکان، دروغگویی را، از سن 2 سالگی آغاز می نمایند، در واقع میزان استقلال خود (از دیگران و یا استقلال عقلی خود. مترجم) را، می آزمایند. آنها دروغ می گویند، تا میزان تاثیر، و نتیجه ایی که از آن حاصل می شود را،  بسنجند.

همچنین بخوانید:  داشتن روابط شاد در زندگی زناشویی؛ چگونه؟

تا سن 8 سالگی، کودکان این میزان و ظرفیت دروغگویی، در تحریک عواطف دیگران، نسبت به خود را، کسب می نمایند. نتایج واقعی حاصل از این مطالعه نشان می دهند، این دروغ های کودکانه، در جهت تحریک احساسات و ایجاد حس همدردی و دلسوزی گفته شده، و هیچ نشانه ایی از حیله گری و سوء استفاده، از دیگران، در آنها دیده نمی شود.

گاهی درستی و صداقت مفید نیست!

دروغگویی، انعکاسی از اهداف ما می باشد.

بعضی وقتها، برای دروغگویی، حتی نیازی به حرف زدن ندارید. با حالت چهره،  دروغ خود را، به اطرافیان، ارائه و القاء می نمایید.

آرایش ها، حرف های اغراق آمیز و گزافه گویی ها، همگی، دیگر انواعی از دروغ های آشکار می باشند. اما این نوع از دروغگویی ها، نه تنها از روی دشمنی یا بد اندیشی نمی باشند، بلکه منعکس کننده، افکار و اهداف،  شخص دروغگو،  می باشند.

در تجربه ایی علمی، که توسط شخصی به نام (رابرت فلدمن) به عمل آمده است، از تعدادی دانش آموز راجع به، نمرات و میزان سعی و تلاش ایشان در مدرسه،  سوالاتی به عمل آمد.  بیشتر آنها، عدم صداقت خود را در پاسخ دهی، در زمینه نمرات واقعی شان، نشان دادند، ولی برخلاف اکثر مردم، که اجبار به دروغ گویی، آنها را عصبی مینماید، این دانش آموزان با شور و شعف بسیار، به اغراق، در میزان تلاش و فعالیت های درسی خود، پرداختند.

(وقتی صداقت، ما را به مقصود نمی رساند، دروغ می گوییم)

تیم لوین

آیا فرقی بین (دروغ اخلاقی) و دروغ (غیراخلاقی) وجود دارد. اگر صادقانه به پاسخ بیندیشیم، به جواب (بلی)، میرسیم. دروغ های بسیاری، که  بر پایه نیاتی خیر بنا نهاده شده اند، بیان میگردند، و  منظور از عنوان کردن این دروغها ، محافظت از دیگران است. (منظور از دیگران، جامعه هدف، در شنیدن این نوع دروغ ها، می باشد. مترجم)

همچنین بخوانید:  38 کلید برای درمان افسردگی

ثابت شده، دروغگویی منافع (میان فردی و بین عضوی) بسیاری(در بین اعضاء یک گروه یا جامعه) به وجود میاورد، بخصوص اینکه، اثر بخشی مثبت آن، به وضوح مشاهده گردد. در واقع، اگر قصد و نیت اصلی شما، (مثلا در محافظت از شخص و یا اشخاصی)، در دروغتان، مشخص گردد، به میزان  افزایش اعتماد آن فرد یا جامعه، به شما، کمک می نماید.

به دروغ های مبتنی بر خیرخواهی و حفظ روابط خوب اجتماعی، (دروغهای خیرخواهانه عمومی)، گفته می شوند.

دروغگویی، جهت ایجاد منافع برای دیگران

دروغ های خیرخواهانه عمومی، شامل ساختاری متشکل از چهار بخش میباشند 1-ظرفیت انسانی 2- میزان رحم و شفقت ذهنی انسان 3- حافظه 4- قدرت تصور و تصویرسازی ذ

این نوع از دروغگویی،  مبتنی بر استدلال های اخلاقی و احساسی بوده، و در آن اهمیت بیشتری به محبت،  نسبت به واقعیتی که از چشم  مردم پوشیده می ماند، داده می شود. به موازات رشد مغزی انسان، استدلال ها و توانایی های اخلاقی، همانند، خویشتن داری و قدرت شناخت و آگاهی وی نیز، افزایش یافته، رشد مینمایند.

به این نوع دروغ های عموما، غیر خودخواهانه، (دروغ مصلحت آمیز) هم گفته می شوند، به نحوی که، در جهت حفظ منافع دیگری (منافع اجتماعی و هر چیز غیر مرتبط به گوینده دروغ. مترجم)، دروغ هایی بسیار واقعی نما، به طرف مقابل گفته می شوند. شاید خود را، به خاطر این کارمان، در منحرف کردن اذهان دیگران، سرزنش نماییم.

گاهی درستی و صداقت مفید نیست!

کلامی صادقانه، دروغگویی هم آنچنان بد نیست.

معیار ارزیابی و ارزش گذاری بر یک دروغ، نیتی است که عامل بوجود آمدن و بیان آن گردیده است. دروغهایی که در جهت حفاظت دیگران و تقویت روابط آنها گردند، دروغهایی موثر و مفید، و دروغهایی که باعث تغییر تصویر ذهنی افراد شوند، عموما  بی ضررند

lifehack

Subscribe
Notify of
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
View all comments