جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا - پورتال رنگی
جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا در سه مرحله
بعد از ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا، کار زیادی نمی توانید انجام دهید. مثل هر بیماری دیگری، پیشگیری بهترین نوع درمان می باشد. سعی کنید، با توجه بیشتر به سلامتی خود و عادات و روش های حفظ آن و افزودن و استفاده از تقویت کننده های سیستم ایمنی بدن در رژیم غذایی و شیوه زندگی خود، از ویروسهایی که عموما از عوامل ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا هستند دوری نموده، بعلاوه با مشاهده اولین نشانه های سرماخوردگی، اقدامات لازم را انجام و از پیشرفت آن جلوگیری نمایید. در این مقاله، طی سه مرحله روش ها مقابله و مداوای سرماخوردگی و آنفولانزا را شرح خواهیم داد.
بخش اول
عملا به حفظ سلامتی خود اقدام نماییم
1- شستشوی دست ها
یکی از آسانترین و موثرترین اقدامات پیشگیرانه در ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا، شستشوی کامل و مکرر دست ها است. این امر باعث کاهش تکثیر و ازدیاد باکتری های عامل سرماخوردگی و آنفولانزا می گردد که از محل ها و سطوح مورد استفاده عموم مردم به دست ها و در نتیجه بدن ما منتقل می شوند. در شستشوی درست و کامل دست ها، رعایت اصول زیر کفایت می نمایند:
- قبل از شستشو، دستهای خود را کاملا خیس نموده و با صابون، حداقل به مدت 20 ثانیه کاملا شستشو دهید. از تمیز شدن زیر ناخن ها، بین انگشت ها پشت و کف دست خود مطمئن شوید.
- با آب کافی و جاری دست خود را از صابون پاک نموده و آبکشی کنید.
- در صورتی که نمی توانید از آب و یا صابون استفاده کنید و یا در دسترس نمی باشند، از مواد ضد عفونی کننده استفاده نمایید.
2- هنگام عطسه دهان و بینی خود را بپوشانید.
هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی خود را با دست یا دستمال کاغذی بپوشانید. این کار باعث کمتر شدن میزان خطر پخش میکربها و ویروسهای بیماری زا می گردند.
- در هنگام عطسه، دهان و بینی خود را با آرنج بپوشانید. این کار علاوه بر عدم آلوده سازی دستان شما، از پخش عوامل بیماری زا نیز جلوگیری می نماید.
- فورا دستمال کاغذی مورد استفاده را دور انداخته و مبادرت به شستن دستهای خود به نمایید، حتی اگر بجای دستمال کاغذی، از دست ها و آرنج خود، به طور مستقیم جهت جلو گیری از پخش عوامل بیماری زا استفاده نمودید، به شستشوی کامل آنها نیز اقدام نمایید.
3- در شلوغی و ازدهام مردم، بیمار نشوید.
سرما خوردگی و آنفولانزا بیماری هایی مسری می باشند، بخصوص هنگامی که عده زیادی از مردم در محلی ازدهام نمایند. حضور در چنین مکان هایی احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا را افزایش می دهد.
- بعد از دست زدن به سطوح عمومی در مکان های شلوغ، مثل دستگیره دربها (به ویژه درب دستشویی ها)، دستهای خود را به خوبی بشویید. چنین سطوحی محل تجمع انواع ویروسها به مقدار فراوان می باشند.
- اگر احساس بیماری می نمایید، جهت کاهش خطر ابتلا دیگران به سرما خوردگی یا آنفولانزا، حداقل یک روز در خانه مانده و استراحت نمایید.
- از دست زدن به صورت خود به ویژه دهان، بینی و چشم ها خودداری نمایید.
- در طول روز برای فرزند بیمار خود پرستاری انتخاب نمایید که روش های معین و مشخصی در نگهداری از کودکان بیمار داشته و سطح بالایی از بهداشت را رعایت می نماید.
4- مکان های عمومی را تمیز و بهداشتی نگاه دارید.
ویروسها سرماخوردگی و آنفولانزا به راحتی در مکان ها و محیط های عمومی، به ویژه دستشویی ها و آشپزخانه ها، پخش می شوند. ضد عفونی نمودن و پاکیزه نگاه داشتن این محیط ها از شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری می نماید.
- در حفظ نظافت و ضد عفونی نمودن مکان های عمومی مثل توالت، وان حمام، پیشخوان آشپزخانه و به ویژه دستگیره درب ها، بکوشید.
از هرگونه ماده ضد عفونی کننده تجاری و در دسترس می توان استفاده نمود، ارجحیت در استفاده از نوعی است که میزان گسترده تری از ضد عفونی کنندگی علیه باکتری ها، ویروس های مختلف و عوامل مختلف بیماری زا، ارائه می نماید. نمونه ایی از این نوع مواد، با نام تجاری Lysol در بازار یافت می شود.
5- به نظافت مکان ها و محل های پر استفاده اقدام نمایید.
این محل ها شامل اتاق خواب، آشپزخانه، اتاق غذا خوری، نشیمن وحمام ها می گردند.
6- به حفظ سلامت دهان خود اهمیت دهید.
عدم سلامت دهان، نفوذ و ورود میکربها و عوامل بیماری زا به بدن را آسان تر می نماید.
بخش دوم
تقویت سیستم ایمنی
1- واکسن بزنید.
گرچه هیچ درمان قطعی برای آنفولانزا یافت نشده، اما می توانید هر سال اقدام به واکسیناسیون، بر ضد ویروس های عامل این بیماری، نمایید. این کار باعث تقویت سیستم ایمنی و توان دفاعی بدن شما می گردد، و در شرایطی که مناسب برای سرماخوردگی و ابتلا به آنفولانزا می باشد، شما را بیشتر و بهتر از شر این بیماری ها مصون نگاه می دارد.
- هر سال باید بر ضد بیماری آنفولانزا واکسینه شوید. از واکسن مربوط به همان سال استفاده نمایید. استفاده از واکسن های مربوط به سالهای قبل، ایمنی لازم را در برابر ویروسهای جدید ایجاد نمی نماید.
- همه افراد، از سن 6 ماهگی تا 65 سالگی، می توانند از واکسن ضد آنفولانزا استفاده نمایند. (برای افراد بالای 65 سال باید از واکسن ضد ذات الریه استفاده گردد.)
- هنگام تزریق واکسن، داشتن مقداری درد و ناراحتی امری عادی است.
- می توانید واکسن را به صورت اسپری داخل بینی دریافت نمایید و بدین گونه واکسینه شوید. بر خلاف نوع تزریقی، در روش اسپری، از نوع ضعیف شده عوامل بیماری زا استفاده می گردد، پس باید دارای سیستم ایمنی قوی و سالم و تندرستی باشید تا بتوانید از واکسیناسیون به طریق اسپری داخل بینی استفاده نمایید. اگر تحت شیمی درمانی هستید و یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند (مثلا بواسطه عمل پیوند اعضاء، و یا آلودگی به ویروس HIV)، نباید از روش واکسیناسیون به طریق اسپری داخل بینی استفاده نمایید. بعلاوه اگر با شخصی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی است، زیاد معاشر می باشید نیز نباید از روش واکسیناسیون به طریق اسپری داخل بینی استفاده نمایید.
- هر نوع عوارض جانبی، همچون تب، درد و درد های بدنی را به پزشک خود گزارش نمایید به ویژه اگر آنها به این امر تاکید نموده باشند.
- تائیدیه واکسیناسیون را دریافت نمایید. هر شخص واکسینه شده علیه بیماری آنفولانزا باید چنین تائیدیه ای را دریافت نماید، که در آن نوع واکسن استفاده شده و چگونگی عملکرد آن در حفظ سلامتی و چگونگی جلوگیری از ابتلاء، به آنفولانزای همه گیر، را شرح می دهد.
بیشتر بخوانید:
2- برای سرماخوردگی هیچگونه واکسنی وجود ندارد.
بر خلاف آنفولانزا، هیچ واکسنی برای بیماری شایع و عمومی سرماخوردگی وجود ندارد. بهترین روش عدم ابتلا به سرماخوردگی، رعایت کامل بهداشت و مراقبت کلی از خودتان می باشد. رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، شستن مرتب دستها و کار هایی از این قبیل، در عدم ابتلاء به سرماخوردگی بسیار موثر می باشند.
3- پرهیز از ارتباط و مجاورت با افراد بیمار.
از مجاورت نزدیک و یا طولانی با افراد بیمار و یا هر شخص دیگری که آثار و علائم بیماری در وی دیده می شود خودداری نمایید. این کار باعث جلوگیری از تهاجم باکتری ها و ویروسها به سیستم ایمنی بدن شما شده و از بیمار شدن شما جلوگیری می نماید.
- سعی نمایید مودبانه، با آوردن عذری، از شخص بیمار دوری نمایید. مثلا اگر دوست و یا همکاری دارید که مبتلا به سرماخوردگی می باشد و از شما می خواهد با او جایی به گردش و یا تفریح بروید، مودبانه این چنین عذر بیاورید که قرار قبلی داشته و نمی توانید در خواست وی را بپذیرید.
- اگر شخص بیمار با شما زندگی می نماید، تا زمان بهبودی کامل وی، با او در یک مکان (مثلا در یک اتاق.مترجم) قرار نگیرید.
4- از لوازم شخصی خود استفاده کنید.
از عدم استفاده لوازمی که توسط شخص بیمار نیز مورد استفاده قرار می گیرند، اطمینان حاصل نمایید. این امر احتمال خطر ابتلا به باکتری های مهاجم به بدن شما را کاهش می دهد.
- تا زمان بهبودی کامل بیمار از لوازم یکبار مصرف استفاده نمایید.
- بر روی لوازم شخص بیمار و دیگر افراد برچسب و نشانه ای بگذارید.
- هرگونه لوازم مشکوک به استفاده توسط شخص بیمار را با آب داغ، ترجیحا ماشین ظرفشویی بشویید.
5- از داروهای جایگزین استفاده نمایید.
با وجود عدم دلایل علمی کافی در زمینه موثر بودن استفاده از داروهای جایگزینی مثل ویتامین C، گل کاسنی و یا (روی زینک Zinc)، در جلوگیری ابتلا و یا برطرف نمودن و بهبود سرماخوردگی و آنفولانزا، بسیاری از مردم به موثر بودن این داروهای جایگزین اعتقاد دارند. شاید این نوع درمان ها برای شما نیز موثر واقع گردند.
- علی رغم باور عمومی در مردم، دلایل کافی وجود ندارند که ویتامین C قادر به پیشگیری و یا بهبودی سرماخوردگی گردد.
- استفاده از گل کاسنی در همان ابتدای ظهور علائم سرماخوردگی، از شدت عوارض جانبی و علائم ناراحت کننده آن می کاهد.
- مطالعات نشان می دهند اگر در همان ابتدای ظهور علائم سرماخوردگی از (روی یا زینک Zinc) استفاده شود، از شدت علائم و عوارض جانبی آن می کاهد.
- از استفاده از اسپری (روی زینک Zinc) خودداری نمایید زیرا باعث از بین رفتن حس بویایی شما می گردد.
بخش سوم
مراقبت به محض مشاهده علائم اولیه
1- آب بدن خود را حفظ نمایید.
در هنگام تب یا بوجود آمدن خلط و آب ریزش بینی، زیاد مایعات بنوشید و میزان آب بدن خود را بالا نگاه دارید.
- حفظ آب بدن به میزان بالا، به کاهش خطر افزایش و شدت بیماری کمک نموده، احساس بهتری در شما به وجود می آورد.
- خانم ها حد اقل به 9 فنجان و آقایان به 13 فنجان آب و یا مایعات در شبانه روز نیازمندند تا میزان آی بدن خود را در سطح عادی و کافی حفظ نمایند.
- از مایعاتی همچون آب، آب میوه، غذاهای مایع مثل سوپ و یا آب گوشت و چای و دیگر مایعات فاقد کافئین می توان استفاده نمود.
- از نوشیدنی های حاوی کافئین پرهیز نمایید زیرا باعث کاهش آب بدن شده، علائم و عوارض بیماری را تشدید می نمایند.
2- خوراک سوپ مرغ
مطالعات نشان می دهند، درمان قدیمی استفاده از سوپ مرغ به عنوان یک درمان خانگی، بسیار موثر بوده، باعث متوقف نمودن روند سرماخوردگی و رفع علائم آن می گردد. سوپ مرغ، سرماخوردگی را متوقف نموده و یا در به حداقل رساندن علائم ناراحت کننده آن نقش مهمی را ایفا می نماید. حتی بخار این سوپ نیز باعث کاهش علائم سرماخوردگی می گردد.
- خوردن سوپ مرغ باعث برطرف شدن احتقان و گرفتگی ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا شده، آب مورد نیاز بدن شما را نیز فراهم می آورد.
- سوپ مرغ نقش ضد التهاب را در بدن شما بازی می کند و بعلاوه باعث افزایش میزان آبریزش بینی میگردد، که این امر مدت زمان حضور ویروس در مخاط بینی را تقلیل می دهد.
بیشتر بخوانید:
3- توصیه اکید در عدم مصرف الکل و دخانیات
الکل و سیگار و محصولات تولید شده از آنها، باعث بدتر شدن علائم و بیماری های سرماخوردگی و آنفولانزا می گردند. حذف (در صورت امکان و داشتن اراده ایی قوی.مترجم) این مواد از زندگی روزانه، به کاهش مدت درمان و بهبودی علائم و نشانه های سرماخوردگی و آنفولانزا کمک نموده، از پیچیده تر شدن اوضاع بیمار و بیماری وی ممانعت به عمل می آورد.
بیشتر بخوانید:
4- آب نمک را در حلق خود قرقره نمایید.
با وجود موقتی بودن این روش درمانی، هر گاه که لازم است، جهت بهبود التهاب گلو که باعث ایجاد گلو درد می گردد، گلوی خود را با محلول آب نمک قرقره نمایید.
5- استفاده از مسکن های ملایم و یا اسپری.
مسکن و ضد دردهای ملایم باعث رفع گلو درد می گردند. چنین محصولاتی که به صورت خوراکی و اسپری عرضه می شوند، حاوی اکالیپتوس یا کافور می باشند، که علاوه خاصیت ضد درد، باعث بر طرف شدن احتقان و گرفتگی (گلو و بینی) نیز می گردند.
- از مسکن گلو درد هر 2 یا 3 ساعت یک بار استفاده نمایید.
- از جویدن یا بلعیدن مسکن گلو درد خودداری فرمایید، زیرا باعث کرخت شدن گلوی شما شده و مشکلاتی در بلع بوجود می آورد.
6- به درمان درد بپردازید.
بیمار سرما خورده و یا مبتلا به آنفولانزا ممکن است از درد های بدنی رنج ببرد.
- برای برطرف نمودن این دردهای بدنی، روشهایی بسیار ساده مثل استفاده از داروهایی مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا ناپروکسین را به کار بگیرید.
7- داشتن استراحت کافی.
استراحت و خواب کافی باعث برطرف شدن سریعتر علائم بیماری و بهبودی کامل آن می گردد. بخصوص در هنگام تب از حضور در کلاس و محل کار خودداری نموده و به استراحت و خواب کامل بپردازید. علاوه بر آن، این استراحت کامل، باعث عدم ابتلا اعضای خانواده، دوستان و همکاران شما، به سرماخوردگی و یا آنفولانزا، خواهد گردید.