خودشناسی و تاثیر آن بر زندگی شاد و موفق - پورتال رنگی
چگونه خودشناسی می تواند منجر به زندگی شاد و موفق تری شود ؟
بسیاری از قهرمانان جهان، تاجران، روحانیون و حتی مردم عادی، خودشناسی را کلید اصلی موفقیت می دانند.
بنابراین، چرا خودشناسی مهم است؟ در این مقاله، شما متوجه خواهید شد که چرا خودشناسی مهم است و چگونه می توانید با استفاده از آن، زندگی موفق تری داشته باشید. پس با پورتال رنگی همراه شوید.
جدول محتوا
- خود شناسی چیست؟
- اگر شما تفکر نکنید، چه اتفاقی می افتد؟
- اهمیت خودشناسی
- چگونه خودمان را بشناسیم؟
- روند خودشناسی
- به چه موضوعاتی فکر کنیم؟
- سوالاتی که در خودشناسی باید از خودمان بپرسیم.
- چه زمانی خود شناسی کنیم؟
- راهکارهای دیگری برای خودشناسی
- خودشناسی را به بخشی از زندگی تان تبدیل کنید
خودشناسی چیست؟
خودشناسی به معنای “موشکافی و تفکر عمیق درباره شخصیت، اعمال و انگیزه های خود است.” این مسئله در واقع، بدین معناست که گامی به عقب برداریم و درباره زندگی، رفتار و باورهایمان تفکر کنیم.
چندین سال پیش، صحبت های بسیار جذاب کریگ (کرو) الکساندر، قهرمان مسابقات مردان آهنین جهان را در کنفرانسی در سیدنی استرالیا، خواندم. یکی از مواردی که او بسیار روی آن تاکید داشت، مدت زمان صرف کرده برای خودشناسی و اثرات آن روی علمکرد و اعتماد به نفسش بود.
بعد از هر مسابقه، کریگ و تیمش دور هم جمع می شدند و با بررسی و تفکر درباره مسابقه، نکات مثبت و موارد لازم برای پیشرفت در بازی بعد را دسته بندی می کردند. آن ها جزئی ترین موارد، مانند فرم کلاه ایمنی و احساسات او در طول مسابقه را نیز در نظر می گرفتند.
کریگ در تمرین ها نیز همین کار را تکرار می کرد. در بین تمرین ها، او زمانی را که برای بررسی کامل جزئیات فعالیت هایش در نظر می گرفت، از زمان کلی کم می کرد و همین مسئله، در واقع، تفاوت بین بردن یا باختن او بود.
اکنون، شما ممکن است فکر کنید که روش درست همین است. اما، اگر بعد از هر مسابقه، کریگ روش قبلی را ادامه می داد، و وقتی برای بررسی جزئیات کارهایش نمی گذاشت، چه اتفاقی می افتاد؟ این مسئله اشتباه به نظر می رسد، درست است؟
این مسئله، دقیقا همان روشی است که بسیاری از ما برای مهم ترین داشته مان، یعنی زندگی، در نظر گرفته و انجام می دهیم.
اگر شما تفکر نکنید، چه اتفاقی می افتد؟
ما با همین روش، بدون این که لحظه ای توقف کنیم و به خود و کارهایی که انجام می دهیم، فکر کنیم، به زندگی ادامه می دهیم. کارهایی را انجام می دهیم که برایمان کشنده است، در روابطی مانده ایم که فقط انرژی ما را می گیرد، و خود را در شرایطی قرار داده ایم که باعث ایجاد احساس استرس، ناراحتی، ترس و خستگی در ما می شود.
ما، در واقع، در حال دویدن در مسیر زندگی هستیم و تصور می کنیم که فرصتی برای تلف کردن وقت مان نداریم. به همین دلیل، تا آن جایی که توان داشته باشیم، به جلو می رویم. اما اغلب، ما سقوط کرده و از بین می رویم. این مسئله به این دلیل است که تنها راه نگه داشتن سرعت زندگی، توقف است. این توقف برای این است که بفهمیم چه چیزی خوب و چه چیزی بد است و این که چه مواردی باید حفظ یا این که کنار گذاشته شود.
شما ممکن است این جمله را شنیده باشید:
” دیوانگی چیزی است که بارها و بارها تکرار می شود اما هر بار، نتایج متفاوتی دارد.”
این دقیقا همان چیزی است که خیلی از ما، در زندگی هایمان انجام می دهیم و از این که نتایج خوبی نمی گیریم، تعجب می کنیم.
زمانی که پروژه ای در محل کارمان به نتیجه نمی رسد، چه کاری باید انجام دهیم؟ شما باید لحظه ای به عقب برگردید تا متوجه شوید چه کاری را اشتباه انجام داده اید و چگونه می توانید برای پروژه بعدی، عملکرد متفاوتی داشته باشید. همین عملکرد درباره نحوه زندگی مان نیز صادق است، اما ما زمانی را به تفکر و بررسی زندگی مان اختصاص نمی دهیم.
بیشتر بخوانید:
من، در طی سال ها، جواب های متفاوتی دریافت کرده ام. ممکن است شما تصور کنید که وقتی ندارید و سرتان خیلی شلوغ است. هم چنین احتمال دارد انرژی نداشته باشید و یا اینکه آن قدر خسته باشید که فکر کنید این مسئله هم یک نوع کار اضافی برای تان است. شاید شما متوجه اهمیت موضوع و تاثیر مستقیم و مثبت آن روی زندگی تان نشده اید. یا شاید حس می کنید که کاری سختی را قرار است انجام دهید. بسیاری نیز ممکن است ندانند از کجا باید شروع کنند و دقیقا چه کاری باید انجام دهند.
دقیقا به همین دلیل است که مردم اغلب معلم یا مشاوری برای خود انتخاب می کنند که برایشان زمان و فضایی را در نظر بگیرد، سوالاتی از آن ها بپرسد و جواب هایی به آن ها بدهد که خودشان نمی توانند برای خود پیدا کنند.
خبر خوب این است که شما نیاز به استخدام کسی ندارید تا تاثیرات مثبت خودشناسی را برایتان جمع آوری کند. این کار، فقط به آگاهی، تعهد و صرف زمان مناسب نیاز دارد.
اهمیت خودشناسی
بسیاری از مردم، خودشناسی را کاری سخت و پر زحمت می دانند. آن ها معمولا نمی دانند که چرا باید این کار را انجام دهند و از مزایای انجام این کار آگاهی ندارند. چرا خودشناسی برایمان مهم است؟ در اینجا من منافع خودشناسی را به شما خواهم گفت:
بهبود خودآگاهی
درک و شناخت خودمان، به صورت عمیق و جدی، بسیار اهمیت دارد. خودآگاهی و بررسی روح، برای موفقیت در همه حوزه های زندگی، حیاتی است.
صرف کردن زمان بیشتر برای خودآگاهی، منجر به خودشناسی عمیق تر می شود که این مسئله، تکامل و تزکیه نفس را در پی دارد. علاوه بر این، داشتن احساس قوی درباره خود، باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس می شود.
به وجود آوردن چشم اندازهای متفاوت با تفکر
خودشناسی، این امکان را برای افراد به وجود می آورد که یک مسئله را از جنبه های متفاوت ببینند و بررسی کنند. وقتی شما به گذشته برمی گردید، در واقع، به درک جدیدی می رسید و می توانید به جای توجه به یک قسمت کار، کل موضوع را در نظر بگیرید.
آیا تا به حال این جمله را شنیده اید که می گویند: “درختان نمی گذارند جنگل را ببینم” (فرد اصل را ول کرده و به فرع چسبیده است) این مسئله دقیقا درباره افرادی صادق است آنقدر درگیر جزئیات شده اند که توانایی درک کلیات یک موضوع را ندارند.
این نکته، یکی دیگر از فواید خودشناسی است که طبق آن، شما می توانید یک موضوع را از جنبه های دورتر بررسی کرده و تصویر کلی از آن دریافت کنید.
این امکان را به شما می دهد که برای یک موضوع جوابی پیدا کنید و فقط واکنش نشان ندهید
آیا تا به حال این اتفاق برایتان افتاده است که حرفی بزنید یا کاری انجام دهید و با خود آرزو کنید کاش به عقب برمی گشتم؟ هنگامی که شما، درباره چیزی، واکنش نشان می دهید، در مورد تاثیرات بالقوه اقدامات خود فکر نمی کنید. با این وجود، وقتی شما زمانی را به بررسی و تفکر درباره آن موضوع اختصاص می دهید، می توانید آگاهانه تر پاسخ دهید و آن رفتار را در موقعیت های بعدی تغییر دهید.
در اوایل دوران کار، رئیس مان به ما توصیه ای در مورد این نکته کرد. او به ما گفت قبل از جبهه گرفتن و صحبت کردن درباره موضوعی که ناراحت مان کرده است، 24 ساعت صبر کنیم. این زمان اجباری برای خودشناسی به ما اجازه داد تا احساسات و تمایلاتمان را ارزیابی کنیم. بعد از آن، ما قادر به درک وضعیت و یا مسئله، از جنبه های بالاتر و کلی تر بودیم.
تسهیل سطوح عمیق یاد گیری
مطالعات بسیاری به این نتیجه رسیده اند که خودشناسی، یادگیری و درک عمیق را آسان تر می کند. این مسئله، بخش مهمی از روند آموزش است. من درستی این مسئله را در دوران کاری خودم به عنوان یک مربی، بیشتر درک کردم.
هنگامه که به مردم، زمانی برای تفکر، درک و تکمیل یک موضوع داده می شود، بهتر می توانند ارتباطات انتزاعی و همچنین اطلاعات را حفظ و به یاد بیاورند. درواقع، هرزمان که یک کار گروهی را شروع کرده و مفهموم جدیدی را ارائه می دهم، زمان مناسبی را برای خودشناسی فراهم کرده ام. حتی 5 دقیقه زمان برای تکمیل موضوع و تفکر درباره چیزی که آموخته اید، می تواند یک تفاوت مهم ایجاد کند.
این موضوع را برای خودتان در نظر بگیرید. اگر پس از خواندن این مقاله، به سمت موضوع جدید بروید، فکر می کنید که چقدر از این نکات را به یاد خواهید سپرد؟
هم چنین، اگر این مقاله را خواندید و پنج دقیقه بعد خواستید که درباره چیزهایی که یاد گرفته اید، فکر کنید، چقدر از این ها به یاد خواهید داشت؟
افزایش اعتماد به نفس
شما هنگامی که تفکر می کنید، درک بهتری از عملکردهای موثر و غیر موثرتان پیدا خواهید کرد. این مسئله، به نوبه خود، این امکان را به شما می دهد که تصمیمات بهتری بگیرید و اقدامات خود را تغییر دهید.
هر بار که شما پیشرفت می کنید، این مسئله به افزایش اطلاعات و دیدگاه هایتان کمک می کند و در نتیجه اعتماد به نفس تان بهبود می یابد.
به چالش کشیدن تصورات و فرضیات شما
باورهای مورد قبول شما همیشه درست نیستند. یکی از بهترین راه ها برای مقابله با باورهای محدود، این است که به عقب برگردیم و اعتبار این باورها را مورد بررسی قرار دهیم.
خودشناسی به شما این امکان را می دهد تا باورها و مفروضاتی را که در راه تان وجود دارد، به چالش بکشید.
نحوه انجام خودشناسی همراه با راهنمایی گام به گام
بسیار خوب! اکنون که شما از فواید خودشناسی آگاه شدید، آیا آماده هستید تا این کار را با هم شروع کنیم؟ نحوه انجام خودشناسی به شرح زیر است:
روند خود شناسی
موارد زیر، راهنمای ساده ای برای روند خود شناسی است:
- ایست: در زندگی یا یک موقعیت خاص، هر جا که قرار دهید، توقف کنید و گامی به عقب بردارید. (به گذشته برگردید)
- نگاه کنید: موقعیت را به خوبی شناسایی کنید و جنبه های مختلفی را که دیده و به آن ها توجه کرده اید را در نظر بگیرید.
- گوش دهید: به ندا درونی خود گوش کنید، حکمت ذاتی زمانی شکوفا می شود که شما فرصت و مکان مناسب برای شکوفایی آن را به وجود آورید.
- عمل کنید: مراحل مورد نیاز برای حرکت به سمت جلو برای سازگاری، تغییر و پیشرفت را شناسایی کنید.
به چه موضوعاتی فکر کنیم
دو بخش مهم برای خود شناسی وجود دارد.
به خودتان فکر کنید.
این مسئله، شامل این است که شما فکر کنید چه کسی هستید و چه چیزی برای زندگی تان می خواهید. ای نکته، دقیقا همان خودآگاهی است که پیش تر درباره آن صحبت کردیم.
بسیاری از فیلسوفان باستانی مانند ارسطو، سقراط و فیثاغورس درباره مزایای خودشناسی صحبت کرده اند.
در این قسمت، سوالاتی قرار داده شده است که شما می توانید به هنگام تفکر درباره خودتان، روی آن ها نیز فکر کنید:
- چه چیز هایی ارزش های اصلی من هستند؟ اعتقادات، اصول، اولویت ها و ایده هایی که برای من عمیقا مهم هستند، کدامند؟
- استعداد خدادادی، مهارت، توانایی منحصر به فرد من شامل چه چیز هایی است؟
- نقاط ضعفی که من باید مراقب آن باشم، چیست؟
- می خواهم چه کسی باشم؟
- برای کارهایی که میخوام انجام دهم، به چه انرژی نیاز دارم؟
- من چه تاثیر یا تفاوتی می خواهم ایجاد کنم ؟ چگونه می توانم ارزشی را ایجاد کنم و آن را گسترش دهم؟
- احساسات و اشتیاقات من چه چیزهایی هستند؟ به چه چیزی علاقه دارم؟ چه چیزی مرا جذب می کند، به من انگیزه می دهد و مرا هیجان زده می کند؟
- آیا هیچ اعتقادی وجود دارد که من را محدود می کند؟
- برای زندگی خود چه چیزی می خواهم؟ (با این وجود، اگر شما نمی دانید که چه چیزی می خواهید، چگونه انتظار دارید به آن برسید؟)
- چه زمانی من بهترین هستم؟
در مورد حوزه هایی از زندگی که برایتان اهمیت دارد، فکر کنید.
این موارد ممکن است شامل روابط، خانه و خانواده، شغل، سلامتی و رفاه، موقعیت مالی، اهداف، معنویت و رشد فردی، سرگرمی و تفریح باشد.
یکی از مهم ترین ابزاری که مربیان سال هاست که از آن استفاده می کنند “چرخه زندگی” نامیده می شود. با این که اولین چرخه زندگی مربوط به زمان بودا بوده است، چرخۀ زندگی مدرن تر، توسط پل مایر، اولین مدرس در حرفه خودشناسی، ایجاد شده است.
هدف این چرخه، توجه به قسمت های مهم زندگی تان است. در هر قسمت، شما از 1 الی 10، به خودتان نمره می دهید. با توجه به این امتیازها، شما متوجه خواهید شد در چه جایگاهی قرار دارید، در کدام قسمت ها متعادل نیستید و چه بخشی هایی از زندگی تان نیاز به توجه بیشتر دارد. این چرخه و امتیاز های آن، در واقع، یک دیدگاه کلی از زندگی تان را به شما ارائه می کند.
اگر شما کلمه “چرخه زندگی” را درگوگل جست و جو کنید، موارد متعددی پیش روی شما قرار خواهد گرفت. اما من به شما گزینه ای را پیشنهاد می کنم که جایگاهی برای شما در قسمت وسط در نظر گرفته و هم چنین جاهای خالی برای نوشتن اولویت های زندگی تان قرار داده است.
سوالاتی که باید از خودتان بپرسید
در این قسمت، سوالاتی قرار داده شده است که شما باید در فرآیند خودشناسی از خودتان بپرسید:
- احساس کلی من نسبت به این بخش از زندگی چیست؟ از 1 الی 10 به میزان رضایت و موفقیت خود چه عددی می دهم؟
- چه چیزهایی برای من موثر یا بی اثر هستند؟
- چه چیز هایی را بیشتر و چه مواردی را کمتر می خواهم؟
- دستاوردها، بردها و موفقیت های من چیست؟ (مردم، اغلب نسبت به اشتباهات خود بی توجه هستند اما، دقیقا باید تمرکز خود را روی موفقیت هایشان بگذارند.)
- من چه چیزهایی می خواهم؟ آرزوها و اهدافم چیست؟
- بابت چه چیزهایی سپاسگزام؟
- چطور می توانم این بخش از زندگی خود را بهبود ببخشم؟ چه اقداماتی میتوانم انجام دهم؟
زمان خودشناسی
هر چه قدر بیشتر خودشناسی، تبدیل به یک عادت روزمره برای تان بشود، اثرات آن تاثیرگذارتر خواهد بود. در ادامه، ایده هایی برای شروع، برایتان قرار داده ایم. آن ها را بررسی کنید و تصمیم بگیرید که کدام یک از آن ها برای شما مفیدتر است. سپس، تقویم یا جدول تلفن همراه تان را باز کرده و آن را علامت بزنید و هشداری برای یادآوری آن، ایجاد کنید.
- سال جدید: قطعا، برای این سنت که همیشه تصمیمات مهم خود را در سال جدید می گیریم، دلایلی وجود دارد. سال جدید، زمان مناسبی است تا عملکردهای قبلی مان در سال گذشته را بررسی کنیم و خواسته های خود را (تصمیمات، اهداف و آرزوهایمان) در سال جدید، شناسایی کنیم.
- رویداد های مهم: یکی از دوستان من، هر سال، زمان تولدش را به عنوان زمانی برای خودشناسی انتخاب کرده است. شما، نیز می توانید این کار را در یک سالگرد خاص، روز اول فروردین، تعطیلات مذهبی و یا هر تاریخ دیگری که برایتان مهم است، انجام دهید.
- هر هفته یا هر ماه: شما ممکن است روز اول هر ماه یا یک روز در هفته مانند جمعه را برای خودشناسی انتخاب کنید تا روی عملکرد هفته گذشته تان فکر کنید.
- هر روز: تمرین روزانه خودشناسی، یکی از بهترین روش ها برای تبدیل آن به یک عادت همیشگی است. من مراجعانی دارم که دوست دارند هر روز، صبح زود، روز گذشته را بررسی و درباره امروز خود فکر کنند. اما، برخی نیز ترجیح می دهند، هر شب قبل از خواب، این کار را انجام دهند.
- بعد از یک اتفاق خاص: آیا در یک جلسه کاری نا خوشایند بوده اید؟ آیا مشاجره ای با فرزند یا همسرتان داشته اید؟ لحظه ای صبر کنید و به اتفاقی که افتاده است، فکر کنید. انجام این کار، در همان لحظه، باعث می شود شما متوجه شوید که چه اتفاقی افتاده است و از اتفاقات مشابه آن در آینده، جلوگیری کنید.
- وقتی احساس می کنید عملکردتان خوب نیست: هرگاه احساس کردید عملکرد خوبی ندارید و ناراحت، مضطرب و بی انگیزه هستید، زمان آن است که به گذشته برگردید، درباره خود فکر کنید و به یک جمع بندی کلی از خودتان برسید.
راهکار های دیگری برای خودشناسی
در این قمست، چندین راهکار دیگر، برای خودشناسی به شما معرفی خواهم کرد:
- یک دفترچه برای خودتان تهیه کنید: اگر دفترچه ای ندارید، همین الان به یک کتاب فروشی بروید و دفتر مورد علاقه خود را خریداری کنید. محققان ثابت کرده اند که نوشتن، از میزان استرس کم کرده و فهم و آگاهی افراد را افزایش می دهد. علاوه بر این، وقتی شما چیزی را مشاهده می کنید، قادر خواهید بود آن را به روش های مختلف، پردازش کنید. اما، وقتی این مسئله برایتان ملموس می شود، توانایی بیشتری برای مقابله با آن یا رها کردنش را دارید.
- برنامه زمانی: برای خود، در مکانی که در آن احساس آرامش و تمرکز دارید، برنامه زمانی بدون وقفه ای تهیه کنید. این کار را می توانید هر چهار روز یک بار یا حتی 5 دقیقه در هر روز، انجام دهید. اگر فکر می کنید این کار، خود به خود، انجام می شود، سخت در اشتباه اید! شما باید کاری کنید که این اتفاق بیفتد.
- حساب پس دادن: با پیوستن به یک گروه یا انتخاب یک مربی و یا حتی همسرتان، شخصی را پیدا کنید و سعی کنید به او حساب پس بدهید. هفته گذشته، هنگام صحبت با یکی از بیمارانم، او به من گفت که یکی از دلایل اصلی مراجعه به من، داشتن شخصی است که به او گزارش کارهای هفته قبل خود را بدهد. این مسئله، در واقع، برایش اجباری به وجود می آورد که کاری را که هیچ وقت به تنهایی انجامش نمی داد، انجام دهد.
- از دید شخص سوم و بی طرف، موضوع را بررسی کنید: هنگامی که روی موضوعی خاص، مخصوصا روابط عاطفی، فکر می کنید، باید سعی کنید آن را از دید یک ناظر بی طرف، بررسی کنید. برگشتن به عقب و بررسی موضوع از دید ناظر، بسیار خردمندانه است. این روش را در یکی از سخت ترین لحظات زندگی خود به کار ببرید. به گذشته برگردید و خود را ناظر سوم در نظر بگیرید. به عنوان یک بیننده، به چیزهایی که می بینید، می شنوید یا احساس می کنید، توجه کنید. این کار، به شما دیدگاهی جدید می دهد که قبلا هرگز آن را تجربه نکرده اید.
- مراقبه و تفکر کنید: امروزه، مطالعات بسیاری، فواید تفکر و مدیتیشن را اثبات می کند. وقتی، صرفا درباره چیزی فکر نمی کنید، اتفاقات جالبی خواهد افتاد. شما، درون خود، نوعی خودآگاهی ذاتی دارید که مدیتیشن، باعث بروز آن خواهد شد. فقط باید به آن زمان و مکان مناسبی برای هویدا شدن بدهید.
خودشناسی را به بخشی از زندگی تان تبدیل کنید
اگر خودشناسی هنوز به بخشی از زندگی تان تبدیل نشده است، اکنون زمان آن است که به گذشته برگردید، لحظه ای توقف کنید و درباره خودتان فکر کنید.
هر روشی را که انتخاب می کنید، درست است و قانونی برای خوب بودن یا بد بودن آن وجود ندارد. فقط مهم این است که این روش برای شما سودمند باشد.
چیزی که من در طول این سال ها آموختم این است که روش های مختلف برای افراد مختلف، متفاوت است و یک روش یکسان خودشناسی، برای همه مفید نخواهد بود.
خب! شما چگونه این کار را شروع خواهید کرد؟
مرسی
سالهاست به رفتارهام فکر می کنم… چرا گاها انقدر بد وسرکش و گاها خوب و مهربانم؟! چرا گاها روابطی که برایم اهمیت داشته دچار افول شده و من هزار فکر به ذهنم رجوع کرده و بی نتیجه… فکر می کنم همه انسانها به دنبال شخصیتی از خودشون هستند که هم خودشون هم دیگران بتوانند باهمدیگر روابط احسنه داشته باشند مطلب خوبی بود التماس دعا… باشد که مشاوری درخور سر راه من هم قرار بگیره که با راهنمایی هاش بتونم ارتقای وجودی داشته باشم صد البته اول از همه خود انسانها اولین گام رو بر خواهند داشت ممنون بابت مطلب عالی… بیشتر بخوانید »
خیلیروزابداخلاقمباکسیکدوسشدارمبداخلاقیمیکنم
البتهکلافکرمخرابهچراچونکلابهاونربطدارهچونگذشتهدرستینداشته