اهمیت دوست داشتن خود و راه های تقویت آن - پورتال رنگی

روانشناسی ۲۵ فروردین ۱۳۹۷ بدون دیدگاه

اهمیت دوست داشتن خود و راه های تقویت آن

ممکن است برای بعضی از شما مفهوم “دوست داشتن خود” عجیب باشد. اما بر اساس تحقیقات بسیاری که در حیطه روان شناسی صورت گرفته است دوست داشتن خود و خود دلسوزی لازمه سلامت روانی فرد می باشد و ازابتلا به افسردگی و اضطراب جلوگیری می کند. در ادامه به معرفی روش هایی برای ارتقای این حس درونی می پردازیم.

اهمیت دوست داشتن خود و راه های تقویت آن

شاید بپرسید: “چرا دوست داشتن خود این قدر مهم است؟” ممکن است بسیاری از شما که اوقات فراغت بیشتری دارند به مسئله دوست داشتن خود بیشتر به عنوان یک لذت یا مدگرایی نگاه کنند تا یک ضرورت. اگرچه تمام افراد سخت کوش و کسانی که دائما سعی دارند بهترین عملکرد را خود نشان دهند به خود دلسوزی و خود مهربانی بیشتری نیاز دارند. بیشتر اوقات با سخت گرفتن به خودمان در انجام دادن کاری باعث می شود آن کار را انجام دهیم. زیرا همه ما تمایل به برتری داریم و می خواهیم کارها را به بهترین نحو انجام دهیم. این مسئله انتقادهای فراوانی را در پی داشته است، ندای سرزنش گر درونی همواره به ما هشدار می دهد که انجام دادن کارها به بهترین شکل از مشخصه های کمال طلبی می باشد. تحقیقات انجام شده نشان می دهند که افراد کمال طلب در معرض بیماری های روانی و جسمانی گوناگونی قرار دارند. اما داشتن حس خود دلسوزی می تواند مانع بروز این بیماری ها شود. همچنین کمال طلبی و خود دلسوزی به صورت مجزا به یکدیگر مرتبط هستند. هدف از این مقاله اشاره به روش هایی برای کاهش کمال طلبی و افزایش خود دلسوزی می باشد، معتقدیم که عمل به این روش ها به شما کمک می کند تا یک زندگی شاد تر و با کیفیت تری داشته باشید.


بیشتر بخوانید:

با دوست دخترت ازدواج می کنی ؟!!

نشانه های دوست داشتن و عشق مردان

داشتن روابط شاد در زندگی زناشویی ؛ چگونه؟


بیماری کمال طلبی

بیشتر افرادی که در غرب زندگی می کنند معتقدند که کمال طلبی مشخصه بسیار مطلوبی است. با این وجود وسواس داشتن نسبت به جزئیات موجب نشان دادن بهترین عملکرد در شما می شود و این ویژگی به شما کمک می کند تا در موقعیت هایی مانند یک مصاحبه شغلی به خوبی عمل کنید. در واقع کمال طلبی نمی تواند ویژگی خوبی باشد. منظور ایده آل نبودن یا مضر بودن آن نیست بلکه به صورت کاربردی خوب نیست. مانند: سیگار کشیدن و چاقی. سندرم روده تحریک پذیر، فیبرومیالژیا، اختلالات غذایی، افسردگی و گرایش به خودکشی از تاثیرات منفی کمال طلبی هستند. بعلاوه بهبود بیماری های قلبی و سرطان برای افراد کمال طلب دشوار تر است. همچنین این افراد بیشتر مستعد افسردگی و اضطراب هستند.

کمال طلب نباشید

چه کنیم کمال طلب نباشیم؟ به خودتان تلقین کنید که حس کمال طلبی برای تان خوب نیست. با هر اتفاق جزئی که برای شما رخ می دهد خودتان را سرزنش می کنید و این امر به تدریج سبب ایجاد حس کم اهمیت بودن و عدم شادی در شما می شود. شما شایسته بیشتر از این ها هستید. به عبارت دیگر خوشبختی حق شماست. حتی سازمان ملل متحد قطعنامه ای را اتخاذ کرده است که مشخص می کند: ((هدف اصلی انسان، جستجوی خوشبختی است)). در برابر وسوسه سرزنش کردن خود مقاومت کنید. پل هیتیت، روان شناس بالینی و نویسنده کتاب  رویکرد ارتباطی جهت مفهوم سازی، ارتباط و درمان در ونکوور کانادا، سرزنش گر درونی را به یک فرد بزرگسال نامهربان تشبیه می کند که یک کودک خردسال را سرزنش می کند. زمانی که طی چند سال در حال بزرگ کردن این زورگوی درونی هستید، ناخود آگاه با هر اشتباه کوچکی خود را به باد سرزنش می گیرید، هرچند اشتباه مضحکی باشد. برای مثال ممکن است با افتادن قاشق چای خوری از دست افراد کمال طلب، خود را به خاطر این اتفاق کوچک و اتفاقات ناخواسته ای از این قبیل سرزنش کنند. در نتیجه انتقاد از خود به دلیل سرزنش کرد خودتان کار غیرمعقولی نیست. می توانید با تقویت حس خود دلسوزی در خود شروع کنید. ممکن است با خودتان فکر کنید که از حضور حس دوست داشتن خود در وجودتان مطمئن نباشید. خوشبختانه روان شناسان معتقدند که دوست داشتن خود را می توان آموخت.

همچنین بخوانید:  ویژگی افرادی که ذهن قوی دارند

خود دلسوزی چیست؟

عبارات دوست داشتن خود و خود دلسوزی در متون اختصاصی به صورت گسترده ای به جای یکدیگر استفاده می شوند. تحقیقان نشان می دهند که هرچه حس مهربانی با خود در شما بیشتر باشد، در مقابله با ناملایمات انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان خواهید داد و درکمک به افرادی که دچار شکست عشقی و روحی شده اند بهتر عمل می کنید. همچنین با پرورش این حس در خود بهتر می توانید از عهده شکست ها و خجالت زدگی ها برآیید. اما تعریف دقیق خود دلسوزی چیست؟ پروفسور نف سبارا و همکارانش خود دلسوزی را به صورت یک ساختار تعریف  می کنند که از سه جز تشکیل شده است:

  • خود مهربانی (با دیگران با فهم و شعور و بخشش رفتار کنید)
  • احترام به جایگاه دیگران در جامعه بشریت (اعتقاد به کامل نبودن انسان و اینکه تجارب فردی بخشی از تجارب بزرگتر انسانی هستند)
  • آگاهی ذهنی (تعادل عاطفی و اجتناب از توجه بیش از حد به احساسات منفی)

بیشتر بخوانید:

از شکست عشقی درس بگیرید

بازگشت به رابطه تمام شده، بله یا خیر!

آموزش روشهای درمان افسردگی پس از جدایی

آموزش روشهای فراموش کردن یک رابطه عشقی

جدا شدن از یک رابطه با کمترین سختی در سه گام اساسی


پروفسور نف و گرمر معتقدند که داشتن حس خود مهربانی  در مواقع رنج، شکست و احساس عدم کفایت به ما کمک می کند تا بجای سرزنش کردن، با خودتان به مهربانی رفتار کنید. آیا بیان این موضوع از عمل به آن آسان تر است؟ ممکن است، اما خوشبختانه محققین دیگری نیز با دقت درباره این احساس مطالعه کرده اند و به نکاتی جهت تقویت آن اشاره می کنند.

همچنین بخوانید:  10 شغل با تاثیرات نامطلوب بر شخصیت ما و چگونگی اجتناب از این تاثیرات

آگاهی ذهنی موجب خود دلسوزی می شود.

پروفسور نف، محقق دانشکده پزشکی هاروارد در بوستون، و گرمر با ادغام آگاهی ذهنی و خود دلسوزی روشی به نام آموزش ذهنی خود دلسوزی معرفی کرده اند که در آزمایشات بالینی به نتایج امیدوار کننده ای دست یافته اند. بر اساس این نتایج خود دلسوزی به شخص القا می کند: ((در این دوران رنج آور با خود مهربان باش، این رنج بالاخره پایان می باد. با این رنج با آگاهی بالا روبرو شو، همه چیز تغییر خواهد کرد)). این برنامه شامل تمرکزهای عمیق ذهنی مختلفی می باشد که عبارت اند از: تمرکز بر مهربانی ، تنفس ملایم و تمرین های روزانه غیر رسمی مانند: ماساژ آرامش بخش یا نوشتن نامه خود دلسوزی. این روش ها با هدف کمک به بهبود عادت خود دلسوزی در افراد مورد مطالعه صورت گرفته اند. به گفته محققین انجام این روش ها به مدت 40 دقیقه در روز طی 8 هفته سبب افزایش 43 درصدی حس خود دلسوزی در افراد مورد مطالعه شده است. تمرین های آگاهی ذهنی مختلفی برای تقویت حس خود دلسوزی وجود دارد. یک تمرین ساده در این راستا تکرار سه عبارت زیر در موقع ناراحتی است:

  • الان موقع رنج کشیدن است.
  • ناراحتی جزئی از زندگی است.
  • میشه با خودت مهربان باشی.

این سه عبارت به سه بخش دوست داشتن خود که پیش از این اشاره کردیم مرتبط هستند. پروفسور نف در کتاب  خود دلسوزی روش های سودمندی را به منظور بهبود حس دوست داشتن خود برای خوانندگان معرفی کرده است. چنانچه درمورد فواید تمرین های مربوط به روش های ذهنی تردید دارید بدانید که این تمرین ها طی تحقیقات متعددی به اثبات رسیده اند. این گونه تمرین های ذهنی در خود دلسوزی سبب کاهش هورمون استرس کورتیزول می شوند. این هورمون انعطاف پذیری قلب را افزایش می دهد. این توانایی فیزیکی بدن به فرد کمک می کند تا شرایط استرس زا را تحمل کند.

گوش دادن به حرف خودتان را بیاموزید.

گوش دادن به حرف خودتان دو معنی دارد. اول، برای آموختن روش های بهبود حس عمیق دوست داشتن خود به نحوه صحبت کردن با خودتان دقت کنید.

اهمیت دوست داشتن خود و راه های تقویت آن

پروفسور نف در کتاب خود از خوانندگان خود می خواهد که در مورد خوشان بنویسند: ((وقتی که متوجه یک عیب یا اشتباه در خودتان شوید با چه زبانی با خود صحبت می کنید؟ آیا به خودتان اهانت می کنید یا با مهربانی با خود صحبت می کنید؟ چنان چه خود را به شدت مورد سرزنش قرار می دهید احساس درونی تان چیست؟)

او همچنین توضیح می دهد: (اغلب رفتار ما با خومان نسبت به دیگران و نحوه رفتاری که از دیگران انتظار داریم خشن تر است. بنابراین برای داشتن یک رفتار مهربانانه تر بایستی به روشی که پیش از این گفتیم توجه داشته باشید و با عمل به آن تلاش کنید صحبت با خودتان را ملایم تر کنید). سعی کنید مشاهدات خود را که در ابتدا به صورت خشن تری بیان کرده بودید را به کلمات بخشایش گرانه تر و مهربانانه تری دوباره بیان کنید. تلاش کنید نامه ای را از دیگاه خود مهربان تان به یک دوست و یا از طرف یک دوست مهربان برای خودتان بنویسید.

همچنین بخوانید:  تفاوت بین سلامت روانی و بیماری روانی

دوم، هنگامی که ناراحت هستید از خود بپرسید: (به چه چیزی نیاز دارم؟) و آگاهانه به پاسخ خود گوش کنید، ممکن است ارزشمند باشد. سوال کردن از خود یک نوع تمرین ساده در جهت بهبود خود دلسوزی می باشد. به خاطر داشته باشید سوال (به چه چیزی نیاز دارم؟) گاهی اوقات به این معنا می باشد که شخص بسیار ناراحت است و باید تمرکز کردن را متوقف کند و به حس ناراحت کننده خود مثلا با نوشیدن چای یا لمس حیوان خانگی خود پاسخ دهد. پروفسور نف: (مهربانی به خود بسیار مهم تر از تمرکز کردن خوب است.)

یوگا کار کنید و لذت بردن را بیاموزید.

آگاهی ذهنی به یک فرد بالغ  کمک می کند تا از هر چیز بنیادی و روزمره ای به صورت خودبخود لذت ببرد مانند کودکان. فراگیری لذت یکی از بخش های ضروری مهربانی با خود است. محققین از تمرین هایی مثل حس و حال پیاده روی و طعم خوردن برای لذت بردن از محیط  و غذا با هدف افزایش حس خود دلسوزی در افراد مورد مطالعه استفاده کرده اند. این روش ها دقیقا به عادت افراد در گوش دادن به نیازهای شان بستگی دارد. به نظر می رسد که ژست یوگا نسبت به ژست قدرت برای عزت نفس و انرژی بدن مناسب تر است، برای مثال با 2  دقیقه ژست جنگجو به خود گرفتن احساس می کنید آمادگی فتح کل دنیا را دارید. برنامه های رایگان یوگا به صورت اینترنتی قابل دسترسی هستند ، اما برنامه یوگا  Yoga with Aderiene احتمالا یکی از مناسب ترین برنامه ها برای بهبود صدای درونی شما باشد. در این برنامه آدرین با استفاده از عباراتی مثل: ((ملایمت داشته باش)) و (( به درون غار دنج عشق خود برو)) به آرامی شما را به انجام تمرین دعوت می کند و شما را به سادگی با عبارت ((چیزی که بهتان احساس خوبی می دهد را پیدا کنید)). امیدواریم یوگا و سایر نکات ذکر شده درباره آگاهی ذهنی در راستای دستیابی شما به خود دلسوزی موثر واقع شوند. در حالی که روش ها را انجام می دهید از آن لذت ببرید، و امید است احساس ناخوشایند عدم کمال که مشخصه افراد کمال طلب است در شما از بین رفته باشد و احساس مهربانی و بخشش بیشتر نسبت به خود  را در خود تقویت کرده باشید.


بیشتر بخوانید:

6 حرکت یوگا مناسب برای کاهش مشکلات قاعدگی (پریودی)


medicalnewstoday

Subscribe
Notify of
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
View all comments