چگونه به ترس از شکست غلبه کنیم ؟ - پورتال رنگی

روانشناسی ۲۹ فروردین ۱۳۹۷ بدون دیدگاه

چرا از شکست خوردن می ترسیم؟

چرا از شکست خوردن می ترسیم؟ (و چگونه بر این ترس غلبه کنیم)

هیچ کس از شکست لذت نمیبرد. ترس از شکست خوردن میتواند به قدری قوی باشد که انگیزه ما برای موفق شدن را تحت الشعاع قرار دهد. نداشتن اعتماد به نفس باعث میشود که مردم ناخودآگاه فرصت های موفقیت آمیز را از دست بدهند.

ترس بخشی از ذات انسان است. به عنوان یک کارفرما، من هم با این احساس مواجه شده ام. بارها، فراموش کرده ام که شخصیتی که دارم، بستگی به کاری که انجام میدهم، دارد. باورهایم نسبت به شغلی که دارم آشفته شده و زمانی که برنامه ها بر خلاف آن چه که پیش بینی میشد پیش رفتند، کاملا سر افکنده شدم. من بر این احساس ترس غلبه کردم و باور دارم که شما هم میتوانید.

با یکدیگر بررسی خواهیم کرد که چگونه از شکست بهره ببریم، به جای اینکه اجازه دهیم زندگی مان را اداره کند. میخواهیم بدانیم که ترس از شکست چیست، منشا این احساس کجاست و چگونه بر آن غلبه کنیم تا از موفقیت در کار و زندگی مان لذت ببریم.


بیشتر بخوانید:

ترس در کودکان

ترس از دست دادن

با ترس بچه‌ ها چه کنیم؟

چگونه ترس را از بین ببریم ؟

چگونه ترس از ارتفاع را درمان کنیم ؟

نشانه های ترس اجتماعی و راه درمان آن

راههای از بین بردن ترس بچه ها از آمپول زدن

انتقال ترس های والدین به کودک و پیشگیری از آنها


ترس از شکست چیست؟

ترس باعث میشود که از موقعیت های ترسناک اجتناب کنیم. ترس از شکست مانع تلاش کردن میشود، باعث کمبود اعتماد به نفس میشود، جلوی پیشرفت مان را میگیرد و شاید باعث این شود که برخلاف ارزش های اخلاقی مان پیش برویم.

چه چیزی باعث میشود که از شکست خوردن بترسیم؟

در اینجا مهم ترین دلایل وجود ترس از شکست را بررسی میکنیم:

الگو های ذهنی دوران کودکی

والدینی که به شدت سخت گیر هستند، باعث به وجود آمدن ذهنیت خطرناکی در باطن کودکشان میشوند. آن ها به کودکان هشدار میدهند و با قوانینی که موجب ترس میشود، با کودکان رفتار میکنند. این رفتار ها موجب به وجود آمدن احساس نیاز به اجازه گرفتن و تایید شدن توسط دیگران میشود. آن ها این نیاز به تصدیق شدن از جانب دیگران را تا دوران بزرگسالی خواهند داشت.

کمال گرایی

کمال گرا بودن باعث ترسیدن از شکست می شود. شکست برای افراد کمال گرا ناگوار و تحقیر کننده است. به همین دلیل قدم گذاشتن به بیرون از منطقه امن، ترسناک میشود.

زیادی بررسی کردن مسئله

ذات و ماهیت ما شکست خوردن را مورد بررسی قرار میدهد. نگاه کردن به آن چه که پشت شکست است، کار سختیست. مثل دیدن تلاش های نکرده، آسانی موقعیت ها یا ازدیاد فرصت ها.

اعتماد به نفس کاذب

افرادی که اعتماد به نفس دارند میدانند که قرار نیست همیشه موفق شوند. کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند از ریسک کردن اجتناب می کنند. آن ها ترجیح میدهند که به جای امتحان کردن چیزهای جدید، ایمن در جای خودشان بمانند.

ترس از شکست چگونه مانع موفقیت ما میشود

موسسه های آموزشی غلط

امروزه موسسه های آموزشی بسیاری تعریفی از کمال ارائه داده اند. گروهی از این موسسات باور دارند که شکست به هیچ عنوان قابل قبول نیست. تنها موفقیت محض و بدون عیب قابل پذیرش است.

ترس و اضطراب موجود در فضای این موسسات را تصور کنید. کوچکترین اشتباهات در ذهن ما، ماندگار می شوند. انگشت اتهام همه به سمت یکدیگر است تا حس شرمساری خود را به علت تغییر وضعیتشان، به دیگری انتقال دهند. تغییر و تحول پی در پی وضعیت، یعنی وضعیت بهبود می یابد، سپس دوباره نزول میکند. دروغ، تقلب، تحریف اطلاعات و مخفی شدن در برابر مشکلات، بالاخره زمانی خطرناک میشوند و دیگر پنهان شدنی نخواهند بود.

همچنین بخوانید:  ارتباط بین تعهد و سلامت

از دست دادن فرصت ها

اگر کسی به دلیل فریب موفقیت های اخیرش نتواند پاسخ مناسبی برای بقیه سوالات خود پیدا کند، دوباره شکست خواهد خورد. زیرا ضمیر ناخودآگاه ما تابع راه حل هایی است که قبلا امتحان کرده ایم. این را اغلب در افراد سالخورده میبینیم. خصوصا کسانی که به ایجاد تغییرات جدید، معروف بوده اند. آنها از نوآوری های جدید، خجالت میکشند، میترسند که این بار شکست بخورند و شکوه و جلالی که در گذشته به وسیله موفقیت هایشان کسب کرده اند، کاهش یابد.

گذشته از این ها، آنها دلیل و برهان می آورند که موفقیت های جدید شاید باعث شوند که موفقیت های اخیر آنها ارزش خود را از دست بدهند. چرا ریسک کنیم وقتی میتوانیم بدون انجام هیچ کاری از شهرت و اعتبار گذشته لذت ببریم؟

چنین افرادی به قدری متکی به گذشته و موفقیت های درخشانشان هستند که ترجیح میدهند فرصت های جدید را کنار بگذارند و از ترس شکست، خطر نکنند.

بازنده شدن افراد موفق

هر استعداد خدادادی یک بعد متقابل دارد که گاهی اوقات سبب ضعف افراد میشود. افراد موفق دوست دارند که برنده شوند و به جایگاه های والایی دست یابند. به همین دلیل به شدت از شکست میترسند. وقتی یک خصیصه مثبت، مثل پیروزی، زیادی در زندگی کسی اهمیت می یابد، به یک ضعف بزرگ تبدیل خواهد شد.

پیروزی ارزش زیادی برای افراد موفق دارد. آن ها زندگیشان را بر پایه موفقیت هایشان ساخته اند. آن ها در هر زمینه ای موفق هستند: مدرسه، دانشگاه، ورزش، هنر، سرگرمی و کار. هر موفقیتی که کسب میکنند ارزش بیشتری به زندگی آنها میدهد و کم کم شکست در ذهن آن ها غیر ممکن به نظر میرسد. شاید در گذشته هرگز شکست نخورده اند، پس هیچ تجربه ای از احساس شکست ندارند. شکست به یک کابوس شبانه تبدیل میشود. هراسی ترسناک که برای جلوگیری از آن به هر کاری دست میزنند. آسان ترین راه برای ممانعت از شکست: هرگز ریسک نکنیم !. فقط کاری را انجام دهیم که میدانیم از عهده اش بر می آییم، محتاط باشیم، ساعات طولانی تری کار کنیم، همه چیز را دوباره و سه باره چک کنیم و وظیفه شناس ترین و محافظه کار ترین فرد عالم باشیم.

اگر سخت کوشی پیوسته، راندمان کاری بالا، پشت کار، ساعات کاری بی رحمانه و پایمال کردن حق زیر دستان، شکست را دور نگه نمیدارد، بقیه راه های ممکن را امتحان کنید. مثل تحریف اعداد، مخفی نگه داشتن امور منفی و اشتباهات، نپذیرفتن اظهارات مشتری یا متناوبا عیب جویی از افراد ضعیف!

شرکت های بزرگ دچار این فسادهای اخلاقی هستند. این کارها بیشتر به علت ترس از شکست بعد از موفقیت های گذشته اتفاق می افتند و نیت بزهکارانه ای در آن ها نیست. بیشتر جوانانی که در کارخانه ارون و آرتور اندرسون (یکی از کارخانه های معروف دنیا واقع در آمریکا) کار میکردند، بسیار بلند پرواز و غرق در توجه رسانه ها بودند. شکست برای آنها پدیده ای غیر ممکن بود که برای جلوگیری از آن هر کاری میکردند.

نبود خلاقیت

افرادی که همیشه موفق هستند، آرامش ذهنی خودشان و زندگی زیر دستانشان را نابود میکنند. حتی اگر به شدت به تقوا و نیکی اعتقاد داشته باشند، عدالت طلبان، خود محور میشوند. کسانی که در راه ساخت موفقیت روابطشان را محدود میکنند، خانواده و دوستان شان را با درخواست های مکرر برای عشق و محبت آزار میدهند.

همه دوست دارند که موفق شوند. مشکل زمانی به وجود می آید که ترس از شکست حکم فرما میشود. وقتی نمیپذیریم که گریزی از اشتباه کردن نیست، اهمیت آزمون و خطا برای یافتن بهترین و خلاقانه ترین راه حل ممکن را درک نخواهیم کرد.

همچنین بخوانید:  چگونه اعتماد به نفس خود را بسازیم؟

هر چه خلاق تر باشید، میزان اشتباهاتتان بیشتر میشود. پس به آن عادت کنید. اشتباه نکردن میتواند خلاقیت شما را از بین ببرد.

توازن بیشتر از آن چه فکر میکنید، اهمیت دارد. حتی در مهربانترین افراد هم اندکی خودخواهی لازم است و اندکی شکست برای حفظ  تصور انسان ها از موفقیت ضروری است.

در مورد مثبت اندیش بودن زیاد میشنویم. شاید بهتر است درک کنیم که تجربه ها و قسمت های منفی زندگی نقش مهمی در پیدا کردن راه موفقیت در کار و زندگی دارند.


بیشتر بخوانید:

از شکست عشقی درس بگیرید

غلبه بر استرس به سبک افراد موفق

آموزش آغاز یک رابطه شکست خورده

علائم شکست رابطه عاطفی را بشناسید


چگونه ترس از شکست را از بین ببریم (راهنمای قدم به قدم)

1- منشا ترس های تان را بیابید

از خودتان بپرسید که ریشه این اعتقادات منفی تان چه چیزی میتواند باشد. وقتی به چهار علت ترس از شکست (در بالا ذکر شده) فکر میکنید کدام یک از آن ها در ذهن شما طنین انداز میشود. منشا ترس هایتان را یادداشت کنید و سعی کنید که آن ها را بیگانه تصور کنید نه از وجود خودتان.

اگر این کار مفید است، تصور کنید که میخواهید به یکی از دوستانتان کمک کنید. شاید ترس های تان ریشه در خاطرات کودکی یا کمبود اعتماد به نفس شما دارد.

نام نهادن بر منشا ترس های تان اندکی از قدرت آنها کم میکند.

2- اعتقادتان در مورد هدف هایتان را دوباره شکل دهید

داشتن ذهنیت “یا هیچ چیز یا همه چیز” معمولا ما را با شکست مواجه میکند. تصویر ذهنی واضحی از اهدافتان داشته باشید و در این راه مهارت های جدید کسب کنید.

اگر همیشه به دنبال پیشرفت و یاد گیری هستید، احتمال شکست خوردن تان کمتر است.

در کمپانی پیکسار PIXAR (یکی از بزرگترین شرکت های هالیوودی تولید فیلم و انیمیشن) افراد به شکست خوردن تشویق میشوند، شکست های سریع و پشت سر هم. آنها تجربه و نوآوری را تشویق میکنند. ذهنیت آن ها شامل شکست هم هست و تا زمانی که موفق به ساختن داستان های فوق العاده هستند، لغزش ها و خطاهای آنها تنها فرصتی برای رشد هستند.

3- یاد بگیرید که مثبت اندیش باشید

در اکثر موارد، به حرف هایی که به خودمان میزنیم، ایمان داریم. گفت وگوهای درونی ما روی عکس العمل ها و رفتار ما تاثیر میگذارند.

جامعه ما نسبت به موفقیت حساس است، اما باید درک کنیم که حتی موفق ترین افراد هم با شکست مواجه شده اند.

والت دیزنی یک بار از دفتر روزنامه نویسی اخراج شد چون کار فرمایان او باور داشتند که والت خلاقیت کافی برای این کار را ندارد. بعد از آن والت دیزنی به دنبال یک کارگاه هنری برای ساخت انیمیشن رفت که با شکست مواجه شد. اما او هیچ وقت تسلیم نشد، و حالا والت دیزنی یک نام آشنا برای خانواده است.

همچنین استیو جابز سال ها پیش از شرکت اپل اخراج شد و سپس دوباره به عنوان رئیس به شرکت اپل بازگشت.

اگر دیزنی و جابز اظهار نظرات منفی دیگران را باور میکردند هرگز موفقیت و جایگاه فعلی شان را نداشتند.

بستگی به خودتان دارد که متوجه گفت و گو های درونی منفی و نقطه ضعف تان بشوید. افکار منفی تان را با واقعیت های مثبت زندگی تان جا به جا کنید. بدین صورت قادر خواهید بود یک الگوی ذهنی مثبت برای خودتان بسازید و هنگامی که افکار منفی به سراغ تان می آیند به آن الگو رجوع کنید.

4- نتیجه را پیش بینی کنید

مطمئن نبودن در مورد اتفاقاتی که در راه است ترسناک به نظر میرسد. برای پیش بینی نتایج حاصل از انتخابتان زمان بگذارید. به بهترین و بدترین نتیجه ها فکر کنید. اگر خودتان را برای هر اتفاقی که ممکن است پیش بیاید، آماده کنید، احساس بهتری خواهید داشت.

همچنین بخوانید:  استرس امتحانات در دانشجویان و دانش آموزان

ترس از ناشناخته ها ممکن است مانع شما برای پیدا کردن یک شغل جدید شود. نکات مثبت و منفی را بسنجید و انرژی موفقیت یا شکست برای دگرگونی زندگی تان را در نظر بگیرید. دانستن اینکه اوضاع تا چه حدی ممکن است تغییر کند، میتواند محرک شما باشد.

5- به بد ترین اتفاق ممکن فکر کنید

گاهی اوقات بدترین نتیجه ممکن میتواند بسیار مخرب باشد و در بیشتر موارد، یک نتیجه بد، نشان دهنده پایان دنیا نیست. مهم است که بدانید بدترین نتیجه ممکن تا چه حدی روی زندگیتان تاثیر میگذارد. گاهی اوقات موقعیت را از آن چه که هست، سخت تر تصور میکنیم. در اکثر موارد شکست، دائمی نیست.

برای مثال، وقتی یک کار جدید را شروع میکنید، لازم است که عزمتان را برای یادگیری جزم کنید. ممکن است تصمیماتتان عملی نشوند، ولی این احساس ناخوشایند موقتی است. میتوانید برنامه ریزی تان را تغییر دهید و از اول شروع کنید. حتی اگر بدترین نتیجه پیش بیاید و منجر به پایان کاری که شروع کرده بودید، شود، میتواند نقطه شروعی برای کار دیگری باشد

6- هدف جایگزین داشته باشید

هدف جایگزین داشتن، اصلا سخت نیست. وقتی بزرگ ترین شکست اتفاق می افتد، برای یافتن یک راه حل تقلا میکنید.

یک ضرب المثل قدیمی میگوید: برای بهترین ها امید داشته باش، برای بدترین ها آماده شو.

داشتن یک هدف جایگزین برای پیش رفتن و ریسک کردن به شما انگیزه میدهد. شاید درخواست کمک مالی برای سرمایه گذاری در یک کار داده اید. اگر پولی دریافت نکنید، راه دیگری برای دریافت پول مورد نیاز وجود دارد؟

معمولا راه های زیادی برای حل مشکلات وجود دارد، پس داشتن یک هدف جایگزین میتواند نگرانی حاصل از شکست احتمالی را کاهش دهد.

7- از اتفاقاتی که پیش می آید درس بگیرید

شاید اوضاع آن طور که پیش بینی میکردید، پیش نرود ولی این به معنای شکست شما نیست. از هر آن چه که پیش می آید، درس بگیرید. موقعیت های پیش پا افتاده هم میتوانند فرصت فوق العاده ای برای رشد و تغییر باشند.

“گاهی اوقات موفق میشویم، گاهی اوقات درس میگیریم”

از خودتان بپرسید:

چه چیزی یاد گرفتم؟

این شکست چگونه باعث پیشرفت من میشود؟

این موقعیت چه چیز مثبتی برای من داشت؟

عمیقا در خودتان فرو روید و برای یافتن راه نقره ای تفکر کنید. وقتی یاد بگیرید که شکست فرصتی برای یاد گیریست و حکم مرگ نیست، بر ترس از شکست غلبه میکنید.

شکست ها در باطن موهبت هستند

با یکدیگر یاد گرفتیم که ترس از شکست چیست و چه تاثیر مخربی بر دستیابی به اهداف دارد. این ترس ها معمولا ریشه در دوران کودکی، کمال گرایی، ضمیر ناخودآگاه، بررسی زیاد مسئله و کمبود اعتماد به نفس دارند.

خوشبختانه، راه های زیادی برای غلبه بر این ترس وجود دارد، میتوانیم با پیدا کردن منشا این ترس ها شروع کنیم و سپس راهی که در آن احساس شکست میکنیم را تغییر دهیم. زمانی که شکست فرصتی برای رشد است و تمام احتمالات ممکن را در نظر گرفته ایم، غلبه بر ترس راحت تر میشود.

مثبت بمانید، یک هدف جایگزین داشته باشید و از هر چه که پیش آمد، درس بگیرید. شکست های شما میتوانند منبع الهام و یادگیری باشند، نه منبع حقارت.

“من شکست نخوردم، بلکه 10000 راه یافتم که جوابگو نیست” توماس ادیسون

جسورانه راه رویاها و اهدافتان را پیش بگیرید و اجازه ندهید که ترس شما را باز دارد.

lifehack

Subscribe
Notify of
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
View all comments